СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИК ИГНАТИЙ СТАРОЗАГОРСКИ

Днес честваме паметта на Св. Игнатий Старозагорски – български мъченик от 18 в., син на св. Георги Загорски, също мъченик за вярата. 

Рожденното име на светеца било Иван. Желаейки да се учи, неговото семейство го изпратило в Пловдив, където младежът обикнал вярата и  духовния живот. След като завършил образованието си  той станал монах Игнатий в Рилския манастир при вуйчо си, разкаял се разбойник, който изградил църквата “Свети апостол и евангелист Лука”. Игнатий служил в полушание на един гневлив старец в манастира, който веднъж щял да го убие в яростта си и затова той се завърнал отново в родния си дом. Но и там го застигнали нови изкушения. Баща му Георги бил убит от турците, защото отказал да промени вярата си, а майка му и сестрите му били насила потурчени. Искали да потурчат и Игнатий, но той успял да избяга в Букурещ. 

Там се запознал с бъдещия преподобномъченик Евтимий, с когото ги свързала духовна дружба. Но животът във Влашко бил много труден за младия монах, затова той се завърнал обратно в България, с намерение да се засели в Света Гора. По пътя минал през Шумен и установил, че Евтимий е приел исляма, след като е бил заплашен от турците, че ще го убият. Силно огорчен от постъпката на приятеля си, Игнатий се установил в Търново, но и там попаднал на турци, които  се опитали да го помохамеданчат. За да спаси живота си, Игнатий обещал да приеме исляма и веднага след това избягал далеч в Света гора, където се установил в скита на Иверския манастир „Свети Йоан Предтеча“. 

Там се отдал на строг монашески живот и много духовни подвизи, но се чувствал недостоен, заради даденото обещание да приеме исляма, макар и изречено в момент на опасност за живота му. Междувременно разбрал, че неговият приятел Евтимий, за да изкупи вината от отречението си е приел мъченическа смърт в Цариград, където похулил исляма и изповядал открито Христа. Игнатий, трогнат от постъпката на приятеля си взел  решение да последва примера на Евтимий. Неговите духовни учители от манастира го подготвяли  за изпитанието, дали му своето благословение и изпратили да го съпровожда един брат, който да върне мощите му на Атон. 

Св. Игнатий отишъл в съда в Цариград, захвърлил чалмата на земята и открито разобличил исляма като демонично и лъжовно учение. Съдията се опитал да го вразуми да не погубва младия си живот, но било напразно – ревност и силна любов към Господа горяла в сърцето на мъченика. Осъден е според турските закони на смърт чрез обесване, но е удушен предварително на 8 октомври 1814 г. 

Веднага след смъртта му започнали да стават чудеса с мощите му. Тялото му било откупено от светогорския монах, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора.

Паметта на св. Игнатий се чества и като празник на град Стара Загора.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »