СВ. ПОРФИРИЙ КАВСОКАЛИВИТ

Днес честваме паметта на благодатния старец Порфирий, един от най-великите духовници на нашето време. Той е роден на остров Евбея  в Гърция през 1906 г. в бедно семейство. На 8 години бил принуден да напусне училище, за да помага в издръжката на семейството. Отрано искал да стане монах и в житието на св. Йоан Колибар виждал пример за подражание.

На четиринадесетгодишна възраст напуска родния си дом и тръгва към Света Гора. По Божи промисъл на кораба за Атон среща светогорския монах Пантелеймон, който го взема под свое покровителство и става негов духовен наставник. Под неговото вещо ръководство Порфирий започва своето издигане по духовната лествица чрез смирение, послушание, аскеза и любов към Господа. Приема монашество с името Никита.

Ключово за неговия духовен живот изживяване става изпълването му с Божията благодат, когато веднъж неволно присъства на коленопреклонните молитви на непознат монах. Тази среща с благодатта довежда до житейско преображение. За Никита се отваря цяла нова вселена и той придобива свръхестествена прозорливост, която му дава възможност да прониква и във веществения и в духовния свят. 

Но скоро започват изпитания. Налегнат от тежки болести, той се премества в манастир близо до родното си място на о. Евбея за да се лекува. Там на 21-годишна възраст е ръкоположен за йеромонах с името Порфирий. От Евбея се премества на служба в храма в поликлиниката в центъра на Атина, на шумния площад „Омония“, където продължава да живее чуден аскетичен живот.

По-късно се уединява в манастир недалеч от Атина, построява девическия манастир „Св. Преображение“ край Оропос. През всичките тези години и десетилетия той утешава отчаяните, денонощно изповядва, проповядва, ръководи духовно многобройни чеда,  лекува с молитвите си, чудотворства.

В последните му години отново е налегнат от най-тежки телесни недъзи (мозъчен тумор, инфаркт, ослепяване), но ги понася с обичайното си мъжество, безкрайно смирение и благодарност към Бога. Преди смъртта му по негово настояване е върнат в скита на св. Георги в „Кавсокаливия“ на Света Гора, където се упокоява в Господа на 2 декември 1991 г.

Благословията на неговите молитви да бъде с всички нас!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »