СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ ТЪРНОВСКИ

СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ ТЪРНОВСКИ

Св. патриарх Евтимий е роден около 1327 г. в Търново, столицата на тогавашна България. Произхождал от високопоставен род и получил добро образование, но имал монашеско призвание и към 1350 г. постъпил в Килифаревския манастир, където станал монах под духовното ръководство на преподобния Теодосий Търновски. В 863 г. ученикът придружил великия си учител до Константинопол, където Теодосий починал, а Евтимий в продължение на седем години пребивавал в Цариград, в Света Гора и пр.

Към 1371 г. се завърнал в родината и оглавил манастира „Св. Троица“ близо до столицата, който се превърнал се в огнище на просвета и висок духовен живот. Тук св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправял богослужебните книги съобразно с гръцките първообрази, превеждал други текстове. Така с времето се създала Търновската школа за подготовка на богослови, литургисти, преписвачи на богослужебните и свещените книги, познавачи на гръцки и славянобългарски език. 

Славата на св. Евтимий като голям молитвеник, строг аскет, просветен и вдъхновен проповедник довела до избирането му за Търновски патриарх през 1375 г. Той станал патриарх в една от най-бурните и страшни епохи в историята ни и се проявил като истински пастир, неуморен служител на Бога и на народа. 

След като с наближаването на османските завоеватели цар Йоан Шишмен с част от аристокрацията напуснал столицата, св. Евтимий оглавил защитата на Търново при последната ѝ обсада. Столицата била превзета на 17 май 1393 г., а след коварното избиване на 110 български боляри и видни граждани св. Евтимий смело се изправил срещу турския предводител и протестирал против вероломното деяние. Бил осъден на смърт, но станало чудо, екзекуцията не се осъществила и присъдата била заменена със заточение. Цялото население на столичния град излязло за да се прости със своя любим пастир. И когато накрая през сълзи го попитали: „Кому ни предаваш, добри пастирю?“, той отговорил със заветните думи: „На Светата Троица ви предавам, и сега, и навеки!“  

Мястото на заточението му бил Бачковският манастир, където починал и бил погребан в началото на ХV век. Гробът му бил открит в 1905 г., а мощите му бяха тържествено прославени на 22 октомври 2023 г.

В деня на неговата светла памет Църквата го възпявя така:

Просиял с пустиннически подвиг,
достойно си се изкачил на престола на първосветителството,
откъдето си озарил всички с лъчите на богопознанието
и си изпил чашата на безкръвното мъченичество.
Сега предстоейки пред престола в горния Йерусалим, Евтимие,
моли Христа нашия Бог за тези, които почитат твоята памет.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »