СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Св. Паисий Хилендарски

Преп. Паисий Хилендарски е роден в гр. Банско през 1722 година. В 1745 г. той отишъл при брат си Лаврентий в Хилендарския манастир, където приел монашество. По-късно бил ръкоположен за йеромонах и станал манастирски пратеник (таксидиот) като обикалял села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. 

Това били времена на засилващ се сръбски и особено гръцки национализъм, съчетан с презрително отношение към българския народ и опити за омаловажаване и отричане на неговата история, а оттам и правото му на самостоятелно историческо съществуване. Хилендарският монах започнал да събира сведения за българската история и святост в атонските библиотеки (главно в Хиландар и Зограф), а също и при пътуването си до град Сремски Карловци, който тогава бил австрийско владение. Паисий дълбоко скърбял и се възмущавал от родоотстъпничеството на мнозина българи, които се влачели след чужди обичаи и след чужд език, а презирали чистите български нрави и родния си език. Тогава пламнала в него родолюбива и благочестива ревност, плод на която става неговата вдъхновена „История славянобългарска“, завършена в 1762 г.

„за в полза на българския народ, а за слава и похвала на Господа Иисуса Христа“.

При отсъствието на българска държава и самостойна Българска църква Паисий поел отговорността да въздигне историческото самосъзнание на българския народ като напише неговата история и възхвали неговите светци и достойни владетели. 

След като с много труд написал своята книга, той извършил втори родолюбив подвиг: използвал своите таксидиотски пътувания и я разнесъл апостолски из българската земя, за да я четат и преписват. И трудът му не отишъл напразно. Десетките преписи на неговата „книжица“ станали настолна книга на безброй български родолюбци през следващите десетилетия. 

Денят и годината на смъртта на св. Паисий Хилендарски са неизвестни, затова паметта му се чества на неговия имен ден – 19 юни, когато се чества преподобни Паисий Велики.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »