СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

Днес Църквата празнува паметта на един от най-почитаните светци и чудотворци на 20 век– св. Нектарий Егински.

Св. Нектарий е роден в 1846 г. в Силиврия, на брега на Мраморно море в Турция, в многобройно семейство, с името Анастасий. Още на 13 години, поради бедността на родителите си заминал да работи в Константинопол. 

Започнал работа във фабрика за тютюн, където неговият работодател го тормозел и биел, но Анастасий търпял това отношение без ропот. Един ден случаен търговец забелязал как го бие собственикът, съжалил го и го взел да работи в магазина му, като му оставял свободно време да ходи на училище и на църква.

На 20-годишна възраст Анастасий заминал на о-в Хиос и десет години работил като учител. По това време в него узряло желанието да стане монах и в 1877 г. е ръкоположен за дякон с името Нектарий. Същата година заминал за Атина, където продължил обучението си.

След това се озовал в Александрия, в обкръжението на патриарх Софроний, който бил впечатлен от неговата личност и го върнал обратно в Атина, за да следва богословие. По-късно, обратно в Александрия, Нектарий бил хиротонисан за Пентаполски епископ.

Сравнително бързото му израстване предизвикало завистта на мнозина епископи, които го възприемали като заплаха за своите амбиции да наследят патриаршеския трон. От това време епископ Нектарий станал жертва на ужасни интриги, той е обвинен в кариеризъм и аморално поведение.

Отвсякъде гонен, подиграван, прогонен от катедрата си и без възможност да се оправдае, св. Нектарий заминал за Атина, където оставайки без работа стигнал до състояние на крайна бедност и глад.

Най-накрая след две години, клеветите срещу него били опровергани, а заради търпеливото понасяне на страданията, сега славата на св. Нектарий се разнесла из цяла Гърция. Той бил избран за ръководител на Ризариевата църковна семинария в Атина, където пастирската му дейност в продължение на 14 години дала обилен и свят плод сред учениците и учителите. 

След този период в Семинарията св. Нектарий се оттеглил на о-в Егина в един изоставен манастир където се подвизавал в аскеза и молитва.  Там започнали да се проявяват и първите чудеса и свидетелства за неговата святост.  Славата му привличала хора от цялата страна, но и тук врагът на човешкия род отново повдигнал гонения срещу светеца, който отново взел кръста на търпението, а клеветниците и този път били разобличени.  

Св. Нектарий се упокоил в Господа на 9 ноември 1920 г.. Тялото му останало нетленно, а след известно време мощите му започнали да мироточат. По молитвите на светеца Бог продължава да извършва множество чудеса и изцеления. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »