СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МЪЧЕНИЦИ КОДРАТ И ГАЛИНА

СВ. МЪЧЕНИЦИ КОДРАТ И ГАЛИНА
СВ. МЪЧЕНИЦИ КОДРАТ И ГАЛИНА

Според църковното предание св. Кодрат бил роден от майка си Руфина, при едно от поредните гонения на християните в началото на 3 век. Майка му, която била християнка, за да спаси живота си и този на бебето, избягала в гората и там родила детето си, а два дена след това починала. Бог, Който дава храна на всяка плът, не оставил осиротелия младенец, но станал баща и майка за него, възпитател и хранител. По заповед на Бога се спускал облак и стелейки се по земята, от него излизала сладка роса по устата на младенеца. Така облаците хранели детето като с мляко и мед дотогава, докато не поотраснал и не започнал сам да се храни с пустинни треви. Така, подобно на св. Иоан Кръстител, младенецът живеел в пустинята, пазен от Бога, наставляван и вразумяван в богопознанието от Светия Дух. Вече в юношеска възраст, той бил намерен от вярващи хора; те го завели в града, където се учел да чете книги и усвоил лечебното изкуство. Но той не толкова лекувал болестите със своите познания, колкото ги изцелявал с дадената му свише благодат, която познавал от младенец. Славата му на лечител и Божи човек се разнесла и много хора станали негови ученици и последователи, които растели в познаване на Бога под неговото ръководство. 

По времето на император Деций Траян (249–251 г.) било повдигнато поредното гонение против християните и Кодрат, заедно със своите ученици и много други християни от Никомидия били изправени на съд за своите убеждения. Неподчинението на заповедта на императора да се принасят жертви на боговете се наказвало със смърт, но св. Кодрат смело изповядал вярата си в Христа. Той видял че мнозина от християните в Никомидия се страхували от мъченията и били готови да се откажат от Христа и да принесат жертви, затова пламенно започнал да ги убеждава да не предават вярата си, а заради тези временни страдания Бог ще им даде велика награда в другия свят. Самият той смело излязал пред всички и дал пример на саможертва в името Христово. Примерът му последвали повечето от неговите учици, както и някои жени, сред които и св. Галина, която била последователка на св. Кодрат.

Християните били подложени на ужасни мъчения, но с Божията помощ те издържали изпитанията и не предали вярата си в Христа. Накрая били посечени с меч и предали на Бога пречистите си души!

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ТОДОРОВА СЪБОТА

ТОДОРОВА СЪБОТА Св. Теодор Тирон, чиято мъченическа смърт честваме на 17 февруари, бил римски войник, който пострадал за вярата в малоазийския град Амасия при антихристиянските

Прочетете повече »
СВ. ПРЕПОДОБНИ ОТЦИ ИЗБИТИ В ЛАВРАТА „СВ. САВА“ ПРЕЗ VIII В.
ЗОРАНА

СВ. ПРЕПОДОБНИ ОТЦИ

СВ. ПРЕПОДОБНИ ОТЦИ ИЗБИТИ В ЛАВРАТА „СВ. САВА“ ПРЕЗ VIII В. Лаврата, основана от св. Сава Освещени през  483 г., се намира в Юдейската пустиня

Прочетете повече »
СВ. КИРИЛ ЙЕРУСАЛИМСКИ
ЗОРАНА

СВ. КИРИЛ ЙЕРУСАЛИМСКИ

СВ. КИРИЛ ЙЕРУСАЛИМСКИ Св. Кирил се родил около 313 г. и станал йерусалимски епископ в 350 г. при царуването на арианстващия император Констанций II (337–361),

Прочетете повече »