СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Св. мъченик Юстин Философ 

Св. Юстин е роден около началото на I век в град Неапол в областта Самария (днес Наблус в палестинските територии) в семейството на високопоставен езичник. В търсене на истината и смисъла на живота той преминал през философията на стоиците, перипатетиците, питагорейците и най-сетне стигнал до учението на Платон, което най-много му допаднало. Но веднъж, когато се разхождал на морския бряг, срещнал непознат старец с благородна осанка, с когото завързал разговор. Старецът разкритикувал философските учения от различните школи и им противопоставил истинното древно учение на пророците, което се сбъднало в личността и делото на Иисус Христос. Тази среща довела до обръщането на Юстин към Християнството и скоро той приел св. Кръщение (ок. 133 г.). 

След този житейски поврат Юстин продължил да носи обичайното облекло на философите, проповядвал в различни градове и водел живот на странстващ учител – но вече на Христовото учение.

Два пъти бил в Рим, където основал християнска катехизическа школа. Сред последователите му в Рим му бил и апологетът Тациан. Св. Юстин водел богословски диспути с юдеи и с езически философи, пишел богословски съчинения, сред които най-важни са „Против всички ереси“, „Първа и втора апология в защита на християните“, „Разговор с Трифон иудея“ и др.

При втория му престой в Рим, той и шестима от учениците му били арестувани и изправени пред съда на префекта Квинт Юний Рустик, стоически философ и учител на император Марк Аврелий.

На въпроса на префекта за учението, към което се придържа Юстин, мъченикът отговорил: „Опитах се да науча всякакви учения, но се придържам към истинното учение на християните, въпреки че то не се харесват на лъжливо мъдрите“. Изповядал вярата си в „Господ Иисус Христос, Божия служител, за Когото е предсказано от пророците, че ще дойде при човешкия род като вестител на спасението и наставник на добри учения”. Въпреки заплахите на префекта, мъчениците отказали да принесат жертви на идолите и изповядали християнската си вяра, след което били бичувани и обезглавени (ок. 165 г.).

Така със своя живот и своята смърт в Христа св. Юстин доказал на дело своята любов към Премъдростта Божия, т.е. към Христа.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »