СВ. МЪЧЕНИК ХРИСТО БЪЛГАРИН

Този Христов мъченик бил българин от Албания. Когато станал на 40 години, напуснал родината си и отишъл в Цариград. Там той станал градинар. Един ден, продавайки ябълки на пазара на един турчин,  двамата неусетно започнали да спорят и да се карат помежду си. Тогава турчинът, за да си отмъсти, наклеветил  Христо, че уж обещал да се потурчи. Повлякъл го и го завел при съдията, като представил и лъжесвидетели. 

Съдията попитал мъченика истина ли е това. Но той с голяма смелост отговорил, че е християнин и че такова обещание не е давал, както и че по никакъв начин няма да смени вярата си, дори това да му струва хиляди страдания. В онова мюсюлманско общество, отказът на Христо от уж дадената вече дума да приеме исляма, имало силата на престъпление, което се наказвало със смърт. Затова съдията заповядал първо да го бият с тояги, а после го вързали и го удряли по главата, докато потекла много кръв, и тогава го хвърлили в затвора, подлагайки го на още мъчения. Но нищо не сломило духа и решителността на Христовия мъченик. 

По това време в затвора бил преподобният Кесарий Дапонтес, който написал житието на мъченика. Той намерил начин да освободи Христо от страданията и му предложил храна, за да се подкрепи. Но мъченикът не пожелал да вкуси, като казал: „Защо да ям, когато няма да ме оставят жив? Следователно нека умра за моя Христос гладен и жаден!“

И дал на  Кесарий едно точило, което имал в пояса си, като помолил да го даде където трябва, за да отслужат няколко литургии подир смъртта му. След това извели мъченика от затвора и още същия ден – 28 ноември 1748 г. – го обезглавили. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »