СВ. МЪЧЕНИК НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

СВ. МЪЧЕНИК НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

Св. Николай Софийски бил родом от град Янина (днес в Гърция), а оттам се преселил в столицата на бейлербегството София, където водел благочестив живот и се препитавал като обущар. Заради качествата и добродетелите му бил забелязан от местните турски големци, които на няколко пъти настойчиво го убеждавали да приеме тяхната вяра, но Николай отказвал. Затова те решили да действат с хитрост, поканили го на обяд и след като сложили в питието му приспивателно и той заспал, го обрязали по мюсюлманския обряд. Когато се събудил, Николай избягал и цяла година не излизал от вкъщи. Турците го поканили да посещава джамията, но той твърдо отказал. Тогава бил арестуван, подложен на тежки изтезания и изправен на съд за това, че се отказва от исляма, който уж бил приел.

На съдебното заседание съдията обявил, че смята праведника за невинен. Въпреки това подстрекаваната от фанатици тълпа извела Николай извън тогавашна София при местността „Юч бунар“ („Три кладенци“), където мъченикът бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му било изгорено, а пепелта – разпиляна, за да не остане никакъв спомен от него. Въпреки това, по молба на дяк Матей Граматик (той впоследствие вдъхновено ще напише житието на светеца) едно момче спасило част от мощите на новомъченика, които били съхранени от благочестиви християни.

Скоро след кончината на св. Николай Нови Средецкият митрополит Яков обявил канонизацията му на специално свикан за целта събор. Той приел запазената част от мощите на светеца и я положил в ковчега с мощите на св. крал Стефан Милутин в църквата „Св. Архангел Михаил“.

Лобното място на св. Николай Софийски се намира в центъралната част на днешната столица, в квартала „Три кладенци“. На триста метра от него (в градинката при улиците „Пиротска“ и „Опълченска“), се извисява красивият храм, посветен на светия мъченик, В новоизградения храм положили в сребърна мощехранителница част от мощите на светеца.

Мощите на св. Николай се изнасят за поклонение от вярващите на 16 и 17 май и на някои по-големи празници.

Молитвите му към Господа да имаме!

Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с кауза Въздигане на Богозидания град – Мелник! На 29-ти и 30-ти септември »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ   На 25 септември Църквата чества паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), един от най-почитаните руски светци, наричаен „игуменът на руската земя“.

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ