СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МЪЧЕНИК НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ 

Св. Николай Софийски бил родом от град Янина (днес в Гърция), а оттам се преселил в столицата на бейлербегството София, където водел благочестив живот и се препитавал като обущар. Заради качествата и добродетелите му бил забелязан от местните турски големци, които на няколко пъти настойчиво го убеждавали да приеме исляма, но Николай отказвал. Затова те решили да действат с хитрост, поканили го на обяд, сложили в питието му приспивателно и когато той заспал, го обрязали по мюсюлманския обряд. Когато се събудил, Николай избягал и цяла година не излизал от къщи. Турците го канили да посещава джамията, но той твърдо отказвал. Тогава бил арестуван, подложен на тежки изтезания и изправен на съд за това, че се отказва от исляма, който уж бил приел.

На съдебното заседание съдията обявил, че смята обвиняемия за невинен.

Въпреки това подстрекаваната от фанатици тълпа извела Николай извън тогавашна София при местността „Юч бунар“ („Три кладенци“), където мъченикът бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му било изгорено, а пепелта – разпиляна, за да не остане и помен от него. Но по молба на дяк Матей Граматик (който впоследствие вдъхновено ще напише житието на светеца) едно момче спасило част от мощите на новомъченика, които били съхранени от благочестиви християни.

Скоро след кончината на св. Николай Нови Средецкият митрополит Яков обявил канонизацията му на специално свикан за целта събор.

Той приел запазената част от мощите на светеца и я положил в ковчега с мощите на св. крал Стефан Милутин в църквата „Св. Архангел Михаил“. 

СВ. МЪЧЕНИК НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

Лобното място на св. Николай Софийски се намира в централната част на днешната столица, на улица „Цар Симеон“ 125, където в негова чест е построен параклис. На около 400 метра оттам (в градинката при улиците „Пиротска“ и „Опълченска“), се извисява красивият храм, посветен на светия мъченик. Църквата е построена в края на XIX век и осветена в 1900 година. Там се съхранява сребърна мощехранителница със спасената част от мощите на светеца. На 16 май, в навечерието на празника на св. Николай Софийски, се извършва литийно шествие с частицата от мощите – от храма до лобното му място. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »