СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МЪЧЕНИК МИНА 

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служел във войската, разположена в Котуанската област. По време на големите гонения срещу Църквата при император  Диоклециан е издаден указ, според който вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

Веднъж в главния град на Котуанската област се провеждал празник, на който дошли много езичници в чест на своите нечестиви богове за различни игри и зрелища. Блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и пустинята и дошъл в града. Той открито започнал да изобличава заблудата на езичниците и да проповядва за Христос и чудните  дела на Божието спасение. Присъстващите  се удивили на неговата смелост и мъдрост, която била дадена на светеца свише.

Заради тази дързост управителят подложил Мина на изключително жестоки мъчения, но те не сломили неговата решителност открито да изповядва Христа и накрая бил обезглавен, а тялото му изгорено. 

Християните събрали тайно останалите мощи на светеца и ги погребали в Александрия. По-късно на мястото на мъченическтата смърт на св. Мина била построена църква, в която започнали да стават множество чудеса.

И до днес южно от Александрия са запазени внушителните археологически останки от манастира, посветен на Св. Мина, който е бил един от главните поклоннически центрове на раннохристиянския Египет. Там бликал целебен извор и из цялата Римска империя се разпространявали керамични  ампули с вода от извора и с образа на мъченика. 

Кръвта на мъчениците е семето което е разпространявало християнството и св. Мина станал  един от най-почитаните светци-воини. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »