СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен и почитан от всички. Когато дошло време да се ожени, денят на сватбата му съвпаднал с годишния празник в чест на градската езическа богиня-покровителка Тюхе (на латински Фортуна, което означава съдба, щастие).

Това станало при управлението на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.), който си поставил за цел да върне езическата религия като господстваща в империята и станал гонител на християните. Когато посещавал града, той всеки път извършвал тържествено жертвоприношение в капището на Тюхе. На неговия пример подражавали всички езичници и използвали повода за да се противопоставят на Християнството. През време на сватбеното угощение Евпсихий забелязал тълпа от езичници, които отивали към капището за жертвоприношение. В сърцето му пламнала свещена ревност по Бога. Той взел със себе си няколко християни, с които разрушили капището и неговия идол.

За тази му постъпка веднага съобщили на императора.

Като узнал за станалото, Юлиан бил обхванат от голям гняв и решил да отмъсти не само на Евпсихий, но и на целия град. Той обложил жителите на Кесария с големи данъци, лишил града от привилегиите, които имал като столица на областта, сменил почетното му име Кесария със старото название Мазака и поискал незабавно да бъде възобновено разрушеното капище. Евпсихий знаел какво го очаква. Затова раздал имота си на бедните и чрез пост и молитви започнал да се подготвя за предстоящия му мъченически подвиг. Окован във вериги, той бил хвърлен в тъмница. Често го извеждали и жестоко го мъчели по различни начини. Той обаче мъжествено понасял всички страдания и твърдо изповядал вярата си в Христа. Дълго време продължили тези изтезания, но мъченикът останал непоколебим в своята християнска вяра. Най-после бил посечен с меч – най вероятно в 362 г. 

Император Юлиан заминал на война с персите, където бил убит в 363 г. Идолското капище не било въстановено, а бил въздигнат великолепен храм в чест на св. Евтихий, на чиито мощи ставали чудеса. Няколко години по-късно Кесарийският епископ св. Василий Велики чествал празника на този мъченик.  

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »