Св. мъченик Георги Софийски Нови

Днес Църквата чества паметта на св. мъченик Георги Софийски Нови, който бил роден към 1497 г. в градеца Кратово, Македония, в благочестиво българско семейство. Родителите му починали рано. След като получил грамотност и станал изкусен майстор-златар, младият Георги потърсил препитание в София. Намерил подслон в дома на поп Пейо и започнал да упражнява занаята си. Георги бил надарен с външна и вътрешна красота, което станало причина местните мюсюлмани да се опитват да го привлекат към исляма.
Турците провокирали Георги да влезе в спор за вярата с тях, но младият християнин се защитил блестящо и турците посрамени го наклеветили, че е опасен за вярата им и затова трябва да бъде потурчен. По тяхно настояване властите го хвърлили в тъмница.
Духовния му наставник поп Пейо го посетил в затвора и му вдъхнал твърдост във вярата и предстоящото мъченичество. Пред съда Георги се държал достойно и кадията в крайна сметка го намерил за невинен. Но разярената тълпа мюсюлмани търсела отмъщение, заради достойното и смело поведение на Георги. Завлекли го насила на площада и хвърлили 18-годишният младеж в горяща клада. Когато той започнал да се моли, един турчин го ударил с голямо дърво в главата и го повалил мъртъв в пламъците.
Това станало на 11 февруари 1515 г. По чудо дървата от кладата изгорели, а тялото на мъченика останало цяло и невредимо. Смелото поведение в съда, жестоките изтезания и героичната гибел на младия българин разтърсили християнското население в града. През нощта на смъртта му благочестиви християни го отнесли и погребали в митрополитската църква „Св. Марина“. Поп Пейо написал неговото житие – едно от най-ярките и вълнуващи произведения на българската книжнина през османското средновековие. След време мощите на светеца били извадени от гроба и поставени в храма за всеобщо поклонение. Днес те са в неизвестност, като малка част от тях се съхранява в Драгалевския манастир „Св. Богородица“ край София, а друга част – в Рилския манастир.

Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »