СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
СВ. МЪЧЕНИК ГЕОРГИЙ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

СВ. МЪЧЕНИК ГЕОРГИЙ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Св. мъченик Георгий Софийски Най-нови (или Новейши) е наречен така, за да го различаваме от едноименнте му мъченици св. Георгий Софийски Стари (загинал в 1437 г., честван на 26 март) и св. Георгий Софийски Нови (загинал в 1515 г., честван на 11 февруари), с когото понякога бива смесван. 

Св. Георгий Софийски Най-нови е роден в град София в знатно бълтарско семейство.

Родителите му се казвали Иван и Мария. Юношата Георгий се научил да чете и пише, а любимо негово занимание било да чете Светото Писание. На 25 години останал без баща.

Поради хубостта и добродетелността му турците се опитвали да го привлекат към мохамеданската вяра. Като не успели да постигнат това с лицемерна благост, те насила навили на главата му свещената за мохамеданите чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Оскърбеният Георгий хвърлил на земята натрапената му чалма и я стъпкал.

За това деяние бил грабнат от озлобената тълпа и изправен на съд.

Но нито съблазнителните предложения на съдията, нито жестоките мъчения не сломили вярата на Георгий. Тогава той бил осъден на смърт чрез обесване на главния градски площад, но вследствие от изтезанията мъченикът предал Богу дух преди да бъде качен на бесилката. Денят на кончината му е бил в началото на юли, а година вероятно е към 1534-та. В изпълнение на заповедта на съдията турците обесили мъртвото тяло и го оставили да виси на бесилката три дни, но вместо да започне да се разлага, от него се носело благоухание. Майката на мъченика застанала под бесилката, прегърнала нозете на сина си и останала там три денонощия, след което тялото на светеца било погребано при храм „Св. Георгий“ (Ротондата). На 40-я ден от смъртта на светеца майка му починала и била погребана при гроба на сина си. Датата, на която се чества паметта на св. Георгий Най-нови (26 май) може би е била свързана с прославянето на мощите му. По-късно Ротондата била превърната в джамия, но честването на мъченика на неговия гроб продължило през целия период на османското иго и до Освобождението.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »