СВ. МЧК. ТРИФОН АПАМЕЙСКИ

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и от ранна възраст възпитали сина си в любов и преданост към Бога. Трудът на родителите му скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по неговите молитви Бог вършел чудеса.
Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но и не преследвал последователите на Христос, и затова Бог му помагал. Императорът имал дъщеря Гордиана – умна и хубава девойка, която заболяла душевно и изпитвала непоносими страдания. Идвали най-способните лечители на империята, но никой не успял да я излекува и родителите и се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: „Никой не може да ме излекува, освен Трифон“, но първоначално никой не обръщал внимание на тези нейни думи. Но когато нямало вече какво друго да направят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.
Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим, а той с молитвите си излекувал девойката. Мнозина тогава повярвали в Иисус Христос и се кръстили в Неговото име, а императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той надарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо на богатството, затова раздал всичко на нуждаещите се.
Наследникът на Гордиан – Деций Траян обаче повдигнал голямо гонение срещу християните. Изправили на съд и св. Трифон, който предпочел да загуби света, но не и да се откаже от вярата си и живота си в Христа, затова загинал посечен от меч в 248 год.
Св. мъченик Трифон се почита като светец- лечител и покровител на лозарите. Според Църковното предание, водата осветена на празника на св. Трифон предпазва растенията от болести и вредители.
Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »