СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МЧК. ТРИФОН АПАМЕЙСКИ

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в село Комсада близо до град Апамея, в малоазийската област Фригия. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и от ранна възраст възпитали сина си в любов и преданост към Бога. Трифон имал изключителни духовни дарби. Бил още дете, когато по неговите молитви Бог вършел чудеса и изцеления.

Римският император Гордиан (упр. 238-244) имал дъщеря Гордиана – умна и хубава девойка, която заболяла душевно и изпитвала непоносими страдания. Идвали най-способните лечители на империята, но никой не успял да я излекува и родителите ѝ се убедили, че болестта е нелечима. Девойката обаче повтаряла: „Никой не може да ме излекува, освен Трифон“, но първоначално никой не обръщал внимание на тези нейни думи. Когато обаче се убедили, че никакво лечение не помага, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим, а той с молитвите си излекувал девойката. Мнозина тогава повярвали в Христа и се кръстили в Неговото име. Благодарният император надарил богато св. Трифон и с почест го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата-безсребреник било чуждо на богатството и той раздал всичко на нуждаещите се.

През управлението на император Деций Траян (упр. 249–251) настанало голямо гонение срещу християните. Изправили на съд в град Никея и св. Трифон, който не се поддал нито на заплахи, нито на съблазни и бил подложен на жестоки изтезания. С Божията подкрепа издържал всичко и най-сетне бил осъден на обезглавяване. Мъченическата му смърт станала към 250 г. Бил погребан в родното си място и на гроба му ставали многобройни чудеса.

Св. мъченик Трифон се почита като светец-лечител, безсребреник и покровител на лозарите. Според преданието, водата осветена на празника на св. Трифон предпазва растенията от болести и вредители. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »