СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. МОИСЕЙ МУРИН

Днес Църквата почита преподобни Мойсей Мурин.Той е роден през 330 г като роб в Етиопия. Обвинен в кражба, собствениците му го изгонват и той се присъединява към банда разбойници.

Неговият висок ръст, необикновена сила и безстрашие му спечелили скоро уважението на разбойниците и Мойсей им станал главатар. Не знаел ни страх, ни жалост. Бил готов на всичко, за да отмъсти на врага или да извърши замислено злодеяние.

Но Божият благ промисъл видял в душата на Мойсей възможност да достигне големи духовни висоти. Този главатар на разбойниците бил избран съсъд на Божията благодат, но преди да я придобие е трябвало много да пострада и да се потруди за нея.

Според житието му срещата с двама велики отшелници в Нитрийската пустиня в Египет, св. Исидор и св. Макарий, дълбоко докоснали душата му и той се отказал от разбойничеството и станал монах.

Започнали години на духовен труд и подвизи за в манастира, в който Мойсей проявил огромна сила на характера и постоянство в борбата със страстите си. Дълги години той се борил с блудната страст,която му причинявала огромни мъки, но след много усилия в пост и молитва успял да надмогне себе си. Тази духовна борба превърнала душата на закоравелия разбойник в сладък рай и извор на благодат.

Св. Мойсей загинал заедно с шест от своите събратя при нападение на берберите над манастира в 406 год. Той предвидял своята смърт и предупредил братята да бягат, а сам искал да остане тъй като много години очаквал върху него да се изпълни словото на Господ Иисус Христос: „които се залавят за нож, от нож ще погинат“ (Мат. 26:52).

Достигнал големи висоти на святост той е причислен към лика на преподобните мъченици.

Молитвите му да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ БОРИС - МИХАИЛ
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ БОРИС – МИХАИЛ

СВ. КНЯЗ БОРИС – МИХАИЛ На 2 май Църквата чества паметта на св. равноапостолен княз Борис-Михаил, Покръстител на българите. Той бил син и наследник на

Прочетете повече »
ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК
ЗОРАНА

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Последните дни и часове от земния живот на Спасителя са изпълнени с безброй важни събития. Сред тях на Велики четвъртък Църквата подчертава четири.

Прочетете повече »
ВЕЛИКА СРЯДА
ЗОРАНА

ВЕЛИКА СРЯДА

ВЕЛИКА СРЯДА На Велика сряда от Страстната седмица Господ говори за Своите предстоящи страдания: „знаете, че подир два дни ще бъде Пасха, и Син Човеческий

Прочетете повече »