СВ. МОИСЕЙ МУРИН

Днес Църквата почита преподобни Мойсей Мурин.Той е роден през 330 г като роб в Етиопия. Обвинен в кражба, собствениците му го изгонват и той се присъединява към банда разбойници.

Неговият висок ръст, необикновена сила и безстрашие му спечелили скоро уважението на разбойниците и Мойсей им станал главатар. Не знаел ни страх, ни жалост. Бил готов на всичко, за да отмъсти на врага или да извърши замислено злодеяние.

Но Божият благ промисъл видял в душата на Мойсей възможност да достигне големи духовни висоти. Този главатар на разбойниците бил избран съсъд на Божията благодат, но преди да я придобие е трябвало много да пострада и да се потруди за нея.

Според житието му срещата с двама велики отшелници в Нитрийската пустиня в Египет, св. Исидор и св. Макарий, дълбоко докоснали душата му и той се отказал от разбойничеството и станал монах.

Започнали години на духовен труд и подвизи за в манастира, в който Мойсей проявил огромна сила на характера и постоянство в борбата със страстите си. Дълги години той се борил с блудната страст,която му причинявала огромни мъки, но след много усилия в пост и молитва успял да надмогне себе си. Тази духовна борба превърнала душата на закоравелия разбойник в сладък рай и извор на благодат.

Св. Мойсей загинал заедно с шест от своите събратя при нападение на берберите над манастира в 406 год. Той предвидял своята смърт и предупредил братята да бягат, а сам искал да остане тъй като много години очаквал върху него да се изпълни словото на Господ Иисус Христос: „които се залавят за нож, от нож ще погинат“ (Мат. 26:52).

Достигнал големи висоти на святост той е причислен към лика на преподобните мъченици.

Молитвите му да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ