СВ. МАРИЯ МАГДАЛИНА

ДНЕС Е ПРАЗНИКЪТ НА СВ. МАРИЯ МАГДАЛИНА

Днес църквата почита Св. равноапостолна мироносица Мария- Магдалина.
Макар че често се бърка с други Марии, споменати в Евангелията, за нея св. ев. Лука споменава поименно с думите “Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса”. От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус “излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си”.

Св.Мария Магдалина първа видяла възкръсналия Господ и утешила скърбящите ученици с радостните думи: “Христос възкресе!” Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.

След Възнесението Господне св. Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва в Йерусалим, тя самата проповядвала словото Божие и посещавала разни страни. С личността на св. Мария Магдалина се свързва и обичаят да боядисваме червени яйца. Църковното предание говори, че тя посетила Рим, където разказала на император Тиберий (14-37 г.) за живота, чудесата и учението на Христос.

Императорът се усъмнил във Възкресението и поискал доказателства, тогава тя взела едно яйце и подавайки го казала: „Христос Воскресе“, при тези думи бялото яйце станало червено. По примера на св. Мария Магдалина християните започнали да си даряват червени яйца за спомен на Христовото Възкресение. От Рим св. Мария Магдалена отишла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове, а според една легенда и в написването на неговото Евангелие.

Нетленните мощи на св. равноапостолна Мария Магдалина били пренесени тържествено в 886 г. при император Лъв VI Философ от Ефес в Константинопол и положени в храма на манастира на свети Лазар. Какво се случва по-късно с нейните мощи не е ясно, днес части от тях се намират в няколко Светогорски манастира.

Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с кауза Въздигане на Богозидания град – Мелник! На 29-ти и 30-ти септември »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ   На 25 септември Църквата чества паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), един от най-почитаните руски светци, наричаен „игуменът на руската земя“.

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ