СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ЛЪВ ЕПИСКОП КАТАНСКИ

Св. Лъв бил роден през VII или VIII вeк в италианския град Равена, който по това време е част от Ромейската империя. Произхождал от знатно и благочестиво семейство. Данните за ранния му живот са оскъдни. Бил е презвитер, когато бил избран за епископ на град Катания на остров Сицилия. Проявил се като мъдър и милосърден архипастир. Грижел се за сираците, вдовиците, бедните, болните, странниците. Усърдно проповядвал Словото Божие, борел се срещу останките от езичеството.

Светителят е най-известен със знаменателното чудо, което Бог извършил чрез него във връзка с чародееца Илиодор, който, както някога Симон Влъхва, правел впечатляващи чудеса и имал много почитатели. Св. Лъв неведнъж се опитвал да го отклони от магьосничеството, но възгорделият се Илиодор се считал за неуязвим. В един празничен ден магът Илиодор влязъл в храма, където св. Лъв служел св. Литургия, и започнал да чародейства. Под неговото въздействие едни взели да подскачат, други – да ръмжат като животни, трети се кикотели неудържимо. Магьосникът се похвалил, че може да накара самия епископ с клириците да започне да подскача, сякаш под звуците на музика. Като разбрал това, св. Лъв коленопреклонно се помолил пред Божия престол, после излязъл от олтара, метнал омофора си на врата на магьосника и така го вързал. Извел го от храма, заповядал да донесат дърва на площада и да накладат голям огън. Светецът разпитал Илиодор пред народа за всичките чародейства и злини, които бил сторил, и както го държал свързан с омофора, влязъл с него в огъня, сред пламъците, където го държал, докато нечестивецът изгорял напълно. Самият светител не само че не пострадал от огъня, но и епископското му облачение не било докоснато от пламъците. Всички били смаяни от това невиждано чудо. А Божият архиерей се върнал в храма и довършил Божествената служба.

Св. Лъв Катански починал в дълбока старост на 20 февруари. Годината на кончината му не е сигурна, вероятно 789 г. На гроба му ставали чудеса. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »