СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК 

Глава 10 на новозаветната книга „Деяния на светите апостоли“ разказва, че Корнилий бил стотник от римската воинска част в Кесария Палестинска. Макар да бил формално езичник, той бил благочестив човек, правел много милостини на народа и винаги се молел на Единия Бог. 

Веднъж, по време на гореща молитва, ангел Божи му се явил и му заповядал да повика при себе си Симон, наречен Петър, от град Иопия и да изпълни всичко, което апостолът ще му каже. А на следващия ден Бог пратил на св. Петър в Иопия видение, при което му заповядал да не счита за нечисто онова, което Бог е очистил. Петър разбрал смисъла на видението едва когато пратениците на Корнилий дошли при него и му казали за какво са пратени. 

Апостолът отишъл в Кесария, влязъл в дома на Корнилий, чул разказа за неговото видение и започнал своята проповед за Господ Иисус Христос. Разказал за Неговото въплъщение, за делата Му, за изкупителните Му страдания, за смъртта и възкресението Му, а също и за Неговото Второ пришествие, когато ще се яви като съдия над живи и мъртви. Докато още проповядвал, Дух Свети слязъл върху всички, които слушали словото. И те започнали да прославят Бога и да говорят на разни езици. Присъстващите юдеи се смаяли, че и върху езичниците се излял дарът на Пресветия Дух.

Тогава св. Петър кръстил в името на Иисуса Христа Корнилий и другите присъстващи негови близки, които приели Светия Дух.

По-късно, когато св. апостол Петър отишъл в Иерусалим, тамошните юдеи-християни го укорили, че се сближил с езичници. Той обаче им разказал какво се случило с него, за Божието видение в Иопия, за слизането на Светия Дух върху повярвалите езичници в дома на Корнилий Стотник в Кесария. Тогава всички разбрали, че Бог призовава не само юдеите, но и езичниците към спасение. Споровете продължили още известно време, но след Апостолския събор в Иерусалим въпросът бил окончателно решен и апостолите почнали да проповядват ревностно и на езичниците от всички народи.

За по-нататъшния живот на св. Корнилий Стотник разполагаме само с късни и противоречиви предания. Но новозаветният разказ за случилото се с него свидетелства за исторически поврат в живота на ранната Църква. 

Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ