СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. КОЗМА ЕТОЛИЙСКИ

Равноапостолният св. Козма е роден към 1714 г. в затънтеното етолийско село Мега Дендро (Гърция) в скромно семейството. От малък проявявал голяма жажда за знания, стараел се да използва всяка възможност, за да получи образование и «всичко онова, което научи, да послужи за полза на братята християни». Положил огромни усилия за своето духовно образование, изучавал древни ръкописи, слушал беседите на монаси, внимавал в съветите и наставленията на старците. Стигнал до Света Гора, където учил в знаменитата Атонска Академия. През 1759 г. приел монашески постриг в светогорския манастир Филотей, а от 1760 г. започнал своите проповеднически и мисионерски пътешествия.

Главна цел на св. Козма била възраждането на християнската проповед и пробуждането на народностно съзнание у православните гърци. Организирал стотици училища, чрез които просвещавал народа.

Първоначално народът посрещал проповедника предпазливо и недоверчиво. Но светецът говорел с хората като с равни, с прости и разбрани думи. Никога не се превъзнасял. Чувствайки неговата любов, смирение и святост, хората горещо обикнали своя пастир, който станал за тях духовен наставник и пример за подражание. Постепенно мълвата за св. Козма Етолийски се разпространила из цяла Гърция. На неговите незабравими проповеди присъствали хиляди. Словата му били изпълнени с вътрешна сила, всяка дума била изстрадана и излизала от самото сърце на праведника. Там, където минавал светецът, животът се преобразявал. След него вървели цял сонм свещеници с икони и свещи, а също и множество миряни.

С разрастването на делото на св. Козма, у враговете на Православието все по-силно се разпалвала ненавист към светеца. Замисляли как да бъде убит.

Самият светец знаел това и неведнъж говорел в проповедите си, че е готов да приеме мъченически венец. С твърдостта си пред страданията и мъченичеството, което претърпял, преподобният показал великата си любов към Господа.

Св. Козма бил обявен от своите врагове за руски агент и на 24 август 1779 г. бил обесен, а тялото му било хвърлено в близката река, откъдето впоследствие било извадено и положено в манастир. Народът го почитал като светец, а през 1961 г. той бил канонизиран от Константинополската патриаршия. Църквата го почита като равноапостол и мъченик.

Молитвите му към Господа да имаме!

ПРОРОЧЕСТВАТА НА СВ. КОЗМА ЕТОЛИЙСКИ

Козма Етолийски бил не само известен православен просветител и исторически деец, той с право се смята и за велик пророк на новото време. Светецът е оставил много пророчества за бъдещето на цялото човечество. Голяма част от тях вече са се сбъднали, други очакват своето изпълнение. Чистотата на разумните му и духовни очи виждала далеч в бъдещето като предсказвала събития, които след изтичане на много десетилетия се сбъднали. Други още не са се изпълнили или е близко тяхното изпълнение.

Някои от пророчествата на св. Козма:

„Кола без коне ще търчи по-бързо от заек.“
„Ще дойде време, когато хората ще могат да общуват помежду си на далечни разстояния, сякаш се намират в две съседни стаи.“
„Турците ще си заминат, но отново ще се върнат и ще дойдат до шест мили. Една трета от тях ще загине, една трета ще повярват в Христа, а една трета ще замине в Кокини Миля.
„Ще дойде време и вие няма да можете нищо да узнавате.“
“В училищата ще се появят такива неща, които вашият ум не може да вмести.“
„Бедата ще дойде при вас от образованите.“
„Това, което ще ви се случи, ще дойде от начетени хора.“
„Изворите ще пресъхнат, а реките ще се станат мръсни.“
„Чиниите ви ще бъдат напълнени до горе, но яденето няма да бъде възможно да се яде.“
„Ще видим как нашата земя ще се превърне в Содом и Гомора.“
„Ще дойде време, когато дяволът ще влезе в една кутия и ще крещи от там. А от кутията ще стърчат рогата му.“
„Ще дойде време, когато дяволът ще кръжи над света със своята машинария.“
„Ще дойде време, когато светът ще бъде управляван от „ала –бала“.
„Ще дойде време, когато целият свят ще бъде опасан с една нишка.“
„След световната война хората ще ядат със златни лъжици.“
„Горко на Гърция, когато на нейната земя се заселят чуждоземни народи.“
„Ще дойдат мръсни народи; когато се появят, не се бойте; когато тръгнат да си заминават, стойте по-настрана.“
„Ще ви съдят за много пари и ще ви ги изискват обратно, но няма да могат да си ги вземат.“
„С данък ще ви обложат даже кокошките и прозорците.“
„Ще дойде време, когато мокрото ще гори заедно със сухото.“
„Ще дойде време, когато враговете ще ви вземат и пепелта от огнището, но вие не изменяйте на вашата вяра, както това ще направят много други. Каквото имате у вас, всичко им дайте, пазете само душите си.“
„Една шепа злато – една шепа брашно.“

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »