СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. КИРАНА СОЛУНСКА 

Св. Кирана Солунска (или Керана) е новомъченица, родена през първата половина на ХVIII век в семейството на благочестиви християни в българското село Висока на 30 км. от Солун  (селото е преименувано на Òса през 1926 г.). Стройна и красива девойка, тя била харесана от един еничарин, който бил чиновник, събиращ десятък в селото ѝ. След като Керана го отблъснала, той я отвлякъл с банда еничари. Отвел я в Солун, където негови приятели лъжесвидетелствали, че девойката обещала да му стане жена и да приеме тяхната вяра.

Кирана се проявила като смела и непоклатима християнка.

Тя не пожелала нито да се омъжи за насилника, нито да приеме исляма. Заради това била окована във вериги и хвърлена в затвора. Комендантът на крепостта Али бей разрешил на еничарите да влизат при Керана и да я измъчват. Един я биел с дърво, друг – с юмруци, трети – с ритници, четвърти я измъчвал с нож, докато я оставили като мъртва… Дори през нощите ключарят на затвора я биел безмилостно.

Така в продължение на една седмица Керана била жестоко измъчвана.

На седмия ден (28 февруари 1751 г.) тя издъхнала. И тогава станало чудо. В затвора блеснала голяма светлина, спуснала се от покрива като светкавица, обкръжила тялотото на мъченицата, разляла се по целия затвор и го осветила, сякаш самото слънце било влязло вътре…

На сутринта в Солун се разнесъл слухът за кончината на света Кирана и за блясъка на светата светлина. Агаряните се засрамили и разрешили на християните да вземат тялото на мъченицата. Погребали я в християнските гробища извън града. Дрехите ѝ били разделени между вярващите като светини. 

Молитвите ѝ към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »