СВ. ИРИНЕЙ ЛИОНСКИ

Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил в християнско семейство в малоазийския град Смирна (Измир) през първата половина на II век. Той е ученик на св. Поликарп Смирненски, който пък е ученик на св. Иоан Богослов – любимия ученик на Господ Иисус Христос.

„Аз живо помня – писал св. Ириней вече на старост – всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Иоан Богослов, който говорил за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. И Поликарп вярно ни предаваше онуй, което бил чул от очевидеца на Словото на живота. Аз, по Божия милост, слушах всичко това с внимание и го записах не на хартия, а в сърцето си.“

За живота на св. Ириней са се запазили малко подробности, Той бил ръкоположен за презвитер от св. Поликарп, а по-късно проповядвал в южна Галия (Франция), където се установил в град Лугдунум (Лион). Ревностно служил на Бога и на ближните си, упорито се борел с ересите. Във връзка с борбата срещу монтанизма, през 177 г. бил изпратен в Рим. По време на гоненията срещу християните при император Марк Аврелий (упр. 161–180), църквите в Галия дали много жертви. Християните били преследвани и влачени в тъмници, бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани, но показвайки несъкрушимо мъжество и твърда вяра, те не се отрекли от вярата си в Христа. Сред множеството мъченици при тези гонения бил и престарелият епископ на Лион св. Потин. След неговата смърт (през 177 г.) за епископ на Лион бил избран св. Ириней, който ревностно продължил неговата архипестирска и мисионерска дейност.

По време на неговото епископство различни лъжливи тълкувания на Св. Писание смущавали вярващите. Срещу тези лъжеучения св. Ириней написал многобройни съчинения. Повечето от тях са загубени, но е съхранен най-важният му труд: “Срещу ересите“ в пет книги. В в него той ясно и красноречиво излага християнското учение и опровергава лъжеучителите, на първо място различните гностически ереси.

Не е известно точно кога и как е завършил живота си, но се предполага, че това е станало при гоненията на император Септимий Север (упр. 193–211) в края на II или началото на III век.

Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ