СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
СВ. ИПАТИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ИПАТИЙ ЧУДОТВОРЕЦ, ЕПИСКОП ГАНГЪРСКИ

Великият Божи угодник свети Ипатий живял в IV век и в продължение на четири десетилетия бил епископ на град Гангра, (в областта Пафлагония, Мала Азия). В някои извори се споменава сред 318-те свети отци участвали в Първия вселенски събор, свикан през 325 г. в Никея, на който било изобличено арианството. 

Св. Ипатий бил мъдър епископ, пестелив на думи и силен в молитвата. Получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал болести и изгонвал бесове. В едно село превърнал горчивата вода, която течала от тамошния извор, в сладка, а на друго място, по неговата молитва, от земята протекъл извор с топла вода, която била лековита. 

Преданието разказва, че той убил една огромна змия, която проникнала в царския дворец в Константинопол.

Мнозина в опитите си да убият змията загинали. Единствено Божият угодник Ипатий с молитвата си и с дадената му от Бога власт вързал чудовището и го влачил до Хиподрума, където му заповядал да влезе в горяща пещ. Всички се ужасили от това чудно събитие и прославили Бога, че е дал на света такъв велик чудотворец. Тогава царят заповядал да нарисуват изображението му на дъска за прогонване на бесовете и като наградил светеца с дарове, го изпратил у дома му.

Но дяволът, който бил посрамен от светеца, повдигнал срещу св. Ипатий злобата на еретици-новатиани. Те го причакали по пътя в засада, когато пътувал към Гангра, и го убили с кавмъни. Преди да умре мъченически епископът се молил за своите убийци: „Господи, не им зачитай тоя грях!” (Деян. 7:60). 

Убийците били застигнати от Божието наказание за невинно пролятата кръв и били обзети от бесове. По-късно те се разкаяли и се изцелили на гроба на св. Ипатий, който не преставал да върши чудеса, правейки добро и на враговете си. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »