СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК 

Днес честваме паметта на св. Иоан Лествичник, забележителен подвижник на Православието, придобил голям аскетичен опит и духовна мъдрост, която е споделил с нас. 

Св. Иоан е известен най-вече като автор на знаменития паметник на аскетическата книжнина „Лествица на Божественото възнесение“ – произведение, превърнало се в наръчник за много православни подвижници, монаси и миряни. В него св. Иоан е описал подробно и последователно човешките страсти, чието преодоляване уподобява на изкачване на стълба към Господа и към духовното съвършенство. Чрез „Лествицата“ св. Иоан ни помага да разберем нашия духовен живот и да поведем благодатната духовна борба, която, по Божията милост, да ни въздигне към небесното Царство. 

Малко знаем за живота на св. Иоан. Предполага се, че е роден през втората половина на VI век. Бил е високообразован, когато в зряла възраст решил да напусне света и станал монах на свещената планина Синай. След като дълго време се подвизавал като отшелник, братята на Синайската обител (която сега носи името на св. Екатерина) го избрали за игумен. Авва Иоан Лествичник ръководил манастира няколко години, след което отново се уединил и починал в мир на около 80-годишна възраст. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »