СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК 

Днес честваме паметта на св. Иоан Лествичник, забележителен подвижник на Православието, придобил голям аскетичен опит и духовна мъдрост, която е споделил с нас. 

Св. Иоан е известен най-вече като автор на знаменития паметник на аскетическата книжнина „Лествица на Божественото възнесение“ – произведение, превърнало се в наръчник за много православни подвижници, монаси и миряни. В него св. Иоан е описал подробно и последователно човешките страсти, чието преодоляване уподобява на изкачване на стълба към Господа и към духовното съвършенство. Чрез „Лествицата“ св. Иоан ни помага да разберем нашия духовен живот и да поведем благодатната духовна борба, която, по Божията милост, да ни въздигне към небесното Царство. 

Малко знаем за живота на св. Иоан. Предполага се, че е роден през втората половина на VI век. Бил е високообразован, когато в зряла възраст решил да напусне света и станал монах на свещената планина Синай. След като дълго време се подвизавал като отшелник, братята на Синайската обител (която сега носи името на св. Екатерина) го избрали за игумен. Авва Иоан Лествичник ръководил манастира няколко години, след което отново се уединил и починал в мир на около 80-годишна възраст. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА
ЗОРАНА

СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА

СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА  Днес честваме паметта и подвига на св. Мария Египетска – една от най-почитаните светици, която е пример за борба с греха и

Прочетете повече »
СВ. ИПАТИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ИПАТИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ИПАТИЙ ЧУДОТВОРЕЦ, ЕПИСКОП ГАНГЪРСКИ Великият Божи угодник свети Ипатий живял в IV век и в продължение на четири десетилетия бил епископ на град Гангра,

Прочетете повече »
СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК
ЗОРАНА

СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК

СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК  Днес честваме паметта на св. Иоан Лествичник, забележителен подвижник на Православието, придобил голям аскетичен опит и духовна мъдрост, която е споделил с

Прочетете повече »