СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ИОАН КАСИАН РИМЛЯНИН

Преподобни Иоан Касиан е роден през 60те години на IV век. Предполага се, че е родом от Малка Скития, т.е. днешна Добруджа. Семейството му било заможно и благочестиво. 

Около 380 г. той отишъл на поклонение в Светите земи, където станал монах в манастир близо до Витлеем. След около 5 години се насочил към люлката на монашеството – Египет – където се срещнал с мнозина от най-великите духовни подвижници на своето време в Скитската пустиня, в Келийската пустиня и на други места.  

В 400 г. заминал за Константинопол, където станал почитател на св. Иоан Златоуст и бил ръкоположен от него за дякон. След второто изпращане на св. Иоан Златоуст в изгнание през 404 г. св. Иоан Касиан бил изпратен в Рим като част от делегация, която да защити несправедливо осъдения Златоуст пред папа Инокентий.  

След като прекарал в Рим около 12 години, вече като презвитер, той се преселил в град Марсилия в южна Галия и основал там първите монашески обители по примера на Изтока. Заедно със св. Бенедикт той се смята за основател на западното монашество. Св. Иоан Касиан успява да предаде на запад целият опит, който е придобил от обиколките си в монашеските обители на Изток, където записва беседите на тамошните подвижници. 

Оставя две важни богословски съчинения на латински език – едното е за устройството на общежителните манастири, а другото съдържа събеседванията му с отшелниците в Египетската пустиня и обобщава техния духовен опит и аскетическа практика. Тези две съчинения стават основни ръководства за западното монашество.

Упокоил се в Господа в Марсилия към 435 година.

Паметта на св. Йоан Касиан се чества на 29 февруари, т.е – веднъж на четири години, когато имаме високосна година. Когато годината не е високосна, той се споменава на вечернята на 28 февруари.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »