СВ. ЕФРЕМ СИРИН

Днес Църквата чества паметта на най-знаменития от сирийските светци преподобни Ефрем Сирин, велик църковен отец, учител и поет. Той е роден около 306 г. в сирийския град Нисибин (днес Нусайбин в Турция), наскоро присъединен към Римската империя. Родителите му били прости земеделци и добри християни. От ранно детство бил възпитан в страх Божи. Бил кръстен като младеж, ръкополжен за дякон и приел монашески обети. 

Св. Ефрем имал призвание за духовно вглъбяване и молитвено богообщение, затова се отдалечил от света и заживял отшелнически. Станал ученик на св. Яков, който заема Нисибинската епископска катедра към 308 г. и участва в Никейския събор в 325 г. Постепенно Ефрем израснал като велик молитвеник и мъдър духовен наставник.

С просветен от Бога ум той започнал да богословства и да пише тълкувания на Свещеното Писание, както и да създава многобройни стихотворни песнопения. Станал един от най-ярките поети на Църквата. Св. Ефрем Сирин водил борба с ересите като утвърждавал православната вяра и до нас са останали множество негови догматико-полемически съчинения. Сред творбите му са запазени над 400 песнопения: за вярата, срещу ересите, за рая, за девството и пр. Борбата с греха и покаянието са основни теми в съчиненията му. 

Той е един от основателите на Нисибинската школа, която векове по-късно остава център за обучение на Източната църква. През 363 г. след като град Нисибин бива завладян от персите неговите жители-християни били преселени първо в Амида (Диарбекир), а после в Едеса (Урфа), където св. Ефрем прекарва последните десет години от живота си. 

Умира през 373 г., след като се заразява с чума, докато служи и се грижи за заразените. По неговото завещание бил погребан в края на градските гробища, където погребвали странници.

Неговото име носи и молитвата, която звучи в цялото великопостно богослужение:

„Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Ей, Господи Царю! Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин.“

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »