СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ЕФРЕМ ПАТРИАРХ СРЪБСКИ

Св. Ефрем се родил в 1311 г. „в областта на българското царство“ през царуването на българския цар Михаил Шишман, на сръбския крал св. Стефан Милутин и византийския император Андроник II Палеолог. Син на свещеник и възпитан в благочестие, той пожелал да се посвети на монашески живот. Но понеже родителите му се възпротивили, той – насърчен от съновидение – избягал от тях и станал монах на 23-годишна възраст.

По-късно постъпил в атонския Хилендарски манастир.

Турските нападения го принудили да отиде в друга обител, а оттам – в Сърбия, където се установява като отшелник и безмълвник при Дечанския манастир.

След смъртта на тогавашния сръбски патриарх Сава – при царуването на св. княз Лазар, след помирението на сръбската патриаршия с Цариградската – той бил избран за Сръбски патриарх в 1375 г. въпреки неговото първоначално несъгласие. Като патриарх той бил добър учител на своето паство, благотворителен към бедните и нещастни люде, застъпник на вдовици и сираци, противник на еретиците. 

След като управлявал Сръбската църква няколко години, патриарх Ефрем помолил княза и клира да го освободят от патриаршеското служение, за да прекара старините си в безмълвие (исихия). Тогава бил свикан събор, който избрал на негово място Спиридон, а самият Ефрем се оттеглил в манастир, където се подвизавал в пост и молитва още 9 години. 

След трагичната битка на Косово поле (15 юни 1389 г.) св. княз Лазар бил убит.

Патриарх Спиридон починал и тъй като времената били резмирни и опасни, било невъзможно да се свика събор за избор на нов патриарх. В тези критични времена помолили св. Ефрем пак да заеме патриаршеския престол и той се съгласил. Когато настъпило по-спокойно време, бил свикан събор, който избрал Даниил за патриарх, а св. Ефрем пак се завърнал в своето любимо отшелническо безмълвие. Починал 88-годишен на 15 юни 1399 г. Седем години след кончината му Сръбската църква го канонизирала за светец в 1406 г.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »