СВ. ДИОНИСИЙ АРЕОПАГИТ

По времето, когато св. апостол Павел бил в Атина (вж. Деян.17:16-34), той бил поканен да изложи своето учение на Ареопага, знаменития хълм недалеч от Акропола, където от древност се събирал едноименният атински съвет на старейшините. Тук Апостолът проповядвал за Христовото възкресение и за страшния Христов съд. Много от слушателите се отнесли недоверчиво към новото учение. Но имало и такива, които повярвали на думите му и се обърнали към Христа. Между тях бил и Дионисий, който бил член на Ареопага.

След проповедта на св. ап. Павел, Дионисий се убедил в истинността на неговото учението, но не се кръстил веднага. Това не останало скрито за св. ап. Павел. На излизане от Атина той срещнал един слепец, когото изцелил. Апостолът пратил този човек при Дионисий, за да може свидетелството за чудесното изцеление да го накара по-бързо да приеме св. Кръщение. И наистина Дионисий Ареопагит се кръстил с целия си дом.

След кръщението Дионисий следвал ап. Павел неотлъчно три години като негов ученик и бил ръкоположен от Апостола за епископ на Атина. Също като своя учител, св. Дионисий загинал мъченически за вярата.

Името на св. Дионисий Ареопагит носят 4 знаменити богословски трактата: „За небесната йерархия”, „За църковната йерархия“, „За Божествените имена” и „За мистичното богословие“, които изследователите обединяват под общото название „Ареопагитики“ или „Ареопагитски корпус“. Тези трактаки са достигнали до нас в по-късни текстове и споровете за тяхното авторство продължават и досега. Независимо от тези спорове обаче, безспорна е богословската задълбоченост на „Ареопагитиките“, призната от най-големите авторитети, включително от св. Максим Изповедник, св. Иоан Дамаскин, св. Григорий Палама и пр.  

Църквата възпява св. Дионисий Ареопагит с думите:

Небесната врата преминал духом
като ученик на достигналия до третото небе апостол, Дионисие,
обогатил си се с целия разум на неизповедимите
и си озарил седящите в тъмата на незнанието
и затова зовем: радвай се, отче всемирни.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ