СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ДИМИТРИЙ БАСАРБОВСКИ

Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира близо до град Русе. Преподобни Паисий Хилендарски в своята „Славянобългарска история“ сочи 1685 г. навярно като година на смъртта му.

Според св. Паисий той бил мирянин, който живеел просто и бил селски пастир на животни. Имал няколко овци. Засадил си малко лозе до една река, до която си направил малка колиба. Прекарал целия си живот сам като отшелник и се подвизавал в пещерите близо до селото си . Имал много чувствителна съвест и страх Божи и със светия си живот угодил на Бога. 

Предвидил смъртта си, легнал между два камъка на брега на близката река Лом и там предал на Господа душата си. Приживе светецът не бил известен с нищо, но по-късно на Бог било угодно да прослави светеца и открил по чуден начин неговите мощи, които били пренесени в родното му село Басарбово. Чрез тях започнали да стават много чудеса и изцеления. Прочувайки се като лечител, много хора се опитали да придобият частица от мощите му, но светецът не допуснал да бъдат пренесени или разделени и те оставали в родното му село.  

В 1774 г., когато бушувала една от руско-турските войни, руският генерал Петър Салтиков наредил мощите на преподобни Димитрий да бъдат отнесени в Русия. Букурещкият българин Димитър Поклонник, който служел за преводач при генерала, го помолил да ги остави в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. Генералът се съгласил. Оттогава тези свети мощи почиват в Букурещ, в църквата „Три светители“. Б България имаме частица от мощите на светеца, която се съхранява в създадената от него света обител на Басарбовския манастир, близо до Русе. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »