СВ. ГРИГОРИЙ НИСИЙСКИ

Днес църквата чества паметта на Св. Григорий, по-малкият брат на св. Василий Велики. Заедно с него и със св. Григорий Богослов те образуват знаменитото „Кападокийско тризвездие“ на богослови във втората половина на IV век, с ключов принос към изясняване на учението на Православната вяра. 

Благодарение на знатния си произход и семейната традиция Григорий получил високо образование. Голямо духовно-аскетично влияние упражнила върху него сестра му св. Макрина, която лично го наставлявала, както и цялото му семейство, от което са просияли петима светци на Църквата. 

Когато император Юлиан Отстъпник отстранил християните от учителското съсловие, св. Григорий се оттеглил в най-строго монашеско усамотение. Въпреки нежеланиету му, в 371 година св. Василий поставил брат си за епископ на град Ниса. При арианствуващия император Валент той бил оклеветен, осъден и прогонен от катедрата си, но след смъртта на Валент (378 г.) пак бил възстановен в епархията си. Взел участие в Антиохийския събор от 379 г. и на Втория Вселенски събор от 381 г. като ключова фигура със забележителен богословски принос.

Многостранна е дейността на св. Григорий Нисийски като плодовит писател и даровит богослов. Неговата богата умозрителна дарба му помагала да обработи систематически истините на вярата и да ги защищава от еретиците. Той има важен принос към укрепване и развиване на Православната догматика. Освен от силния характер и изповедничество на мъчениците, Православието се нуждае и от светли и богопросветени умове като св. Григорий, за да изясни и устрои своето учение. В знаменитото си съчинение в 12 книги „Против Евномий“ св. Григорий Нисийски защищава учението на брат си св. Василий Велики относно божествеността на Сина и на Свети Дух. Нему принадлежат и прекрасни тълкувания на Петокнижието и на Псалтира, както и чудните беседи върху Блаженствата и Господнята молитва. От него са останали образцови аскетически трудове, проповеди, речи на полемични теми и пр., които му отреждат достойно място сред великите Кападокийци.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ
ЗОРАНА

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ Днес Църквата отбелязва един от 12-те големи Господски и Богородични празници – въвеждането на Божия Син в Иерусалимския храм на 40-тия ден от

Прочетете повече »