СВ. ГРИГОРИЙ НИСИЙСКИ

Днес църквата чества паметта на Св. Григорий, по-малкият брат на св. Василий Велики. Заедно с него и със св. Григорий Богослов те образуват знаменитото „Кападокийско тризвездие“ на богослови във втората половина на IV век, с ключов принос към изясняване на учението на Православната вяра. 

Благодарение на знатния си произход и семейната традиция Григорий получил високо образование. Голямо духовно-аскетично влияние упражнила върху него сестра му св. Макрина, която лично го наставлявала, както и цялото му семейство, от което са просияли петима светци на Църквата. 

Когато император Юлиан Отстъпник отстранил християните от учителското съсловие, св. Григорий се оттеглил в най-строго монашеско усамотение. Въпреки нежеланиету му, в 371 година св. Василий поставил брат си за епископ на град Ниса. При арианствуващия император Валент той бил оклеветен, осъден и прогонен от катедрата си, но след смъртта на Валент (378 г.) пак бил възстановен в епархията си. Взел участие в Антиохийския събор от 379 г. и на Втория Вселенски събор от 381 г. като ключова фигура със забележителен богословски принос.

Многостранна е дейността на св. Григорий Нисийски като плодовит писател и даровит богослов. Неговата богата умозрителна дарба му помагала да обработи систематически истините на вярата и да ги защищава от еретиците. Той има важен принос към укрепване и развиване на Православната догматика. Освен от силния характер и изповедничество на мъчениците, Православието се нуждае и от светли и богопросветени умове като св. Григорий, за да изясни и устрои своето учение. В знаменитото си съчинение в 12 книги „Против Евномий“ св. Григорий Нисийски защищава учението на брат си св. Василий Велики относно божествеността на Сина и на Свети Дух. Нему принадлежат и прекрасни тълкувания на Петокнижието и на Псалтира, както и чудните беседи върху Блаженствата и Господнята молитва. От него са останали образцови аскетически трудове, проповеди, речи на полемични теми и пр., които му отреждат достойно място сред великите Кападокийци.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »