СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ГРИГОРИЙ НЕОКЕСАРИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Св. Григорий е един от най-великите отци и учители на Православната църква. Роден е в град Неокесария, Мала Азия в началото на III век. В младостта си учил в Александрия при известния презвитер Ориген. Връщайки се в Неокесария, Григорий се оттеглил в пустинята, където чрез пост и молитва придобил високо духовно съвършенство и Бог му дал пророчески и чудотворни дарби. Християните усърдно се молили Григорий да им стане епископ и Бог изпълнил желанието им.

Преди ръкоположението си за епископ св. Григорий се молил усилено Бог и св. Богородица да му разкрият истинския начин на почитане на Света Троица. По време на молитвата му се явила Пречистата Дева Мария заедно със св. ап. Йоан Богослов, които научили светеца как трябва да се изповядва тайната на Пресветата Троица. Свети Григорий записал всичко, което св. Йоан Богослов му разкрил. На това велико Божествено Откровение се основава учението за Светата Троица, развито впоследствие от отците на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Григорий Нисийски.

Като пастир на църквата в Неокесария св. Григорий положил много старание и опазил християните от ереси. Когато започнал своето служение в града имало само 17 християни, а преди смъртта си узнал, че в града са останали едва 17 езичници. Той, заедно с брат си Атинодор, епископ на Понт присъствал на Антиохийския събор против Павел Самосатски през 264 година. На св. Григорий Неокесарийски принадлежат важните богословски произведения като „Каноническо послание“ и „Похвално слово за Ориген“.

Смята се, че блажената кончина на св. Григорий Неокесарийски била между 266 и 270 година. 

Мощите му първоначално били в създадения от него Неокесарийски храм, но през 1587 г. главата на светеца била пренесена в Лисабон.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР  Църквата чества неговата памет на 22 май. Свети княз Йоан-Владимир управлявал областта Дукля (днешна Черна Гора). По природа бил миролюбив, благочестив и

Прочетете повече »