СВ. ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ

Днес Църквата чества успението на св. Григорий Богослов, един от най-заслужилите отци на Църквата, вселенски учител и боговдъхновен богослов.

Роден е около 330 г. в селището Арианз близо до град Назианз в Кападокия в семейството на светци – св. Нона и св. Григорий, епископ на Назианз – които от най-ранно детство му предали своето благочестие и любов към Бога. Получил първокласно домашно възпитание и образование в Назианз, той продължил учението си в Кесария Кападокийска, после в Александрия и най-сетне в Атина, където установил близко приятелство със св. Василий Велики. В пълния с изкушения град двамата знаели само два пътя – към школата и към християнския храм. 

През 361 г. Григорий се завръща у дома. Прекарва известно време в Понт заедно със св. Василий в аскетизъм и безмълвие, но по-късно се връща в Назианз, за да помага на своя стар баща в обгрижването на епархията. По настояване на баща си и на св. Василий е поставен против волята си за епископ на малкото селище Сасима. След кончината на св. Василий, през 379 г. св. Григорий е призован да отиде в Константинопол и да оглави борбата на православните срещу еретиците (най-вече арианите), които от десетилетия господствали в столицата. Св. Григорий повежда срещу арианството успешна богословска и проповедническа борба, която завършва с победа. На свикания от император Теодосий Велики Втори Вселенски събор през 381 г., който Григорий по едно време председателства, арианството е отхвърлено, а Никейското православие е препотвърдено. За да избегне лични вражди, св. Григорий напуска председателството на Събора и се прибира в своята родина, където прекарва последните години от живота си в аскетично усамотение, молитвено съзерцание и книжовна дейност.

Св. Григорий има изключителен принос за богословието на православната вяра, той е автор на знаменити богословски слова, в които доизгражда православното учение за Светата Троица. Изяснява взаимоотношението между трите лица на Св. Троица. Утвърждава учението за богочовешката природа на Иисус Христос – едновременно истински Бог и истински човек. Св. Григорий оказва огромно влияние на следващите поколения църковни богослови. Бил е любимият автор на св. Константин-Кирил Философ. 

Заради великия му дар да вниква в богословските дълбочини, за изключителния му принос към догматиката на Църквата и заради борбата му с арианството е удостоен с прозвището Богослов.

Предполага се, че св. Григорий е починал в Господа на 25 януари 390 г. През Х век мощите му са пренесени в Константинопол, след 1204 г. са похитени от кръстоносците и отнесени в Рим, а през 2004 г. част от тях са върнати на Константинополската патриаршия. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »