СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ СТАРИ

Свети Георги Софийски Стари е един от деветимата софийски мъченици за православната вяра. Почита се на 26 март. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства, но житието му е запазено само в препис на гръцки.

Георги се родил в София в 1407 г. В християнска вяра го въвели и възпитали родителите му. Той бил човек с приятна външност и с военен чин, възможно на османска или византийска служба. Подражавайки на своя небесен покровител св. великомъченик Георги Победоносец, той служил съвестно и  поучил високо отличие за поста, който заемал.  

Когато навършил 30 години, се озовал в завзетия от турците град Одрин. 

Турчин-оръжейник, при когото св. Георги отишъл да му поправи лъка, похулил християнската му вяра. Уверен в безкрайния блажен живот с Бога, св. Георги без страх изповядал и защитил вярата си. Турците го заловили и първо го увещавали и заплашвали, а после го измъчвали жестоко да се отрече от вярата си в Господ Иисус Христос. Осъдили го на смърт – първо го проболи с нож, а после го изгорили на клада. Това станало на 26 март 1437 г. в еничарската столица Одрин.

От житието на друг софийски светец – Георги Нови Софийски, се разбира, че мъченическият подвиг на св. Георги Софийски е бил известен в родния му град.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »