Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той приел християнството, след като по време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появявил образа на разпнатия Спасител, Който му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, който искам твоето спасение?“. Като се върнал у дома, Плакида приел светото Кръщение (с името Евстатий) заедно с жена си, коато се именувала Теопистия и синовете си Агапий и Теопист.

Дотогава Евстатий прекарвал живота си в благополучие, но скоро за семейството му започнали големи изпитания, подобно на многострадалния Иов. Изгубил цялото си богатство и измрели всичките му слуги. Поради това приятелите му го изоставили в нещастието и Евстатий приел това много тежко. Бил подложен на унижения и хули и затова заминал за Египет, където никой не го познава и станал обикновен работник за да прехранва семейството си. Тук обаче го сполетели нови беди: разбойник отвлякъл жена му, а синовете му се изгубили в пустинята. Евстатий прекарал в Египет 15 години в мъки, лишения и труд, но тъй като минал през огъня на изпитанията и запазил в себе си хриситянските добродетели, Бог щедро го възнаградил.

По това време варвари застрашили  Рим и император Траян си спомнил за бившия военачалник Плакида, който неведнъж отблъсквал с успех враговете и заповядва да го открият за да му повери отново командването на войската. Евстатий бил доведен в Рим, а императорът го приел с почести и го назначил за главнокомандващ на римската войска.

Евстатий успешно отблъснал варварите и се завърнал победоносно в Рим начело на армията. При това завръщане той открил своите изгубени синове сред римските войници, и жена си, която прислужвала във войската. Оказало се че овчари спасили синовете му в пустинята и ги отгледали като свои деца, а съпругата му успяла да се отърве от своя похитител, който неочаквано загинал.

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан, който сменил на римския трон Траян, решил да извърши жертвоприношения в благодарност на боговете. Поканеният на празненствата Евстатий отказвал да участва в жертвоприношенията и открито обявил, че е християнин. Тогава императорът лишил Евстатий от военния му сан и осъдил военачалника и семейството да бъдат хвърлени на арената на Колизеума, за да бъдат разкъсани от лъвовете. За изумление на всички зверовете не се докоснали до Евстатий и семейството му. Тогава Адриан заповядал християните да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те приели мъченическа смърт, но телата им останали неповредени от огъня.

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ