СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ИРИНА

Нейното име било Пенелопа. Тя била дъщеря на управителя на гр. Магедон Ликиний, който желаел да я възпитава далеч от светските развлечения и построил специален дворец в който да живее. Но без да подозира, той назначил за дъщеря си учител, който я възпитал и в християнската вяра. Слушайки мъдрия учител Апелиан, Пенелопа се изпълвала с любов към Христа. Когато навършила пълнолетие родителите ѝ я посетили и съобщили за своето намерение да я омъжат. Но Пенелопа започнала да се моли на Бога, в който вече вярвала, да я упъти как да постъпи.

В същата нощ насън ѝ се явил ангел от Бога и ѝ казал : “Ти ще послужиш за спасение на мнозина и хиляди хора чрез теб ще се обърнат към Бога. Отсега ти ще се наричаш не Пенелопа, а Ирина“ , което означава „мир“. На следващия ден Ирина приела Свето кръщение с огромна радост.

Тя съобщила на родителите си че е станала християнка, но дяволът смутил сърцето на баща и и възбудил в него силен гняв против дъщеря му. Той поискал от нея да се поклони на езическите богове, но Ирина отказала да изпълни тази заповед и Ликиний, обхванат от ярост заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят под краката на буйни коне. Но конете не и нанесли вреда, а се спуснали срещу самия Ликиний и тежко го наранили. Господ дал на Ирина чудотворна сила, с която изцерила баща си и той повярвал в истинския Бог. Заради това чудо още 3000 души се обърнали към Христа.

Новият управител на страната чул за Ирина и като я повикал при себе си, започнал да я убеждава да се поклони на боговете. Но като видял, че увещанията се безполезни, той предал девойката на страшни мъчения. На Бога обаче било угодно да покаже Своята сила чрез слабата девойка и тя останала невредима, а мнозина като видели чудесата, повярвали в Бога.

След това света Ирина, в усърдието си към вярата, обходила различни страни да проповядва словото Божие и накрая пристигнала в Ефес, където и тук обърнала много сърца към Христа. След време тя получила откровение, че скоро ще замине в отвъдния живот, и като влязла в една пещера и се простила със своите спътници, помолила да затрупат с камъни входа на пещерата, която станала нейна гробница и предала на Бога пречистата си душа. Това станало към края на II век.

Молитвите и към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР  Църквата чества неговата памет на 22 май. Свети княз Йоан-Владимир управлявал областта Дукля (днешна Черна Гора). По природа бил миролюбив, благочестив и

Прочетете повече »