СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЗЛАТА МЪГЛЕНСКА

Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVІІІ век по време на „кърджалийските времена“, когато Османската империя била в период на анархия и беззаконие. Родила се в скромно българско семейство в с. Слатина, Мъгленска епархия (сега с. Хриси в гръцка Македония). Отличавала се както с физическа красота, така и със силна вяра в Бога и с желание да Му посвети целия си живот.  

Един тамошен турчин се запленил от хубостта ѝ, издебнал я със свои приятели, и я отвлякъл. Казал ѝ, че иска да се ожени за нея, но преди това тя трябва да стане мохамеданка. Девойката отхвърлила и едното и другото предложение като заявила, че за нищо на света няма да се откаже от Господа Иисуса Христа.

Турците възприели нейния отказ като голямо предизвикателство и решили на всяка цена да сломят волята ѝ. Първо опитали с хитрост да я уговорят да приеме богатия и щастлив живот, който я очаква, ако приеме предложението, но девойката ни най-малко не се поддала на техните увещания. Тогава решили да ѝ окажат натиск чрез роднините ѝ. Уплашени, родителите и сестрите започнали да уговарят Злата да приеме мохамеданството. 

Злата обичала родителите си и сестрите си, но за нея било още по-непоносимо да се откаже от Христа, Който е казал: „Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене.“ (Мат. 10:37) Затова тя смело заявила:

– Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господа Иисуса Христа, знайте – вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! 

Турците разбрали, че девицата няма да се откаже от вярата си с такива средства и я предали на страшни мъчения. В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги, изрязвали от кожата и ремъци и изтезавали я с нажежено желязо… Но с Божията помощ светата великомъченица изтърпяла и издържала тези неописуеми мъчения.

Озверените турци, като видели, че с никакви изтезания няма да сломят волята ѝ, я обесили на едно дърво, след което насекли тялото ѝ на късове.

Денят на земната кончина и небесната прослава на св. Злата Мъгленска е 18 октомври 1795 г. и оттогава досега тя е чествана в цялата Църква като великомъченица. Житието ѝ е написано от св. Никодим Светогорец. 

Молитвите и към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »