СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала се е с впечатляваща красота и добър характер. Ревнивият ѝ баща я затворил в кула, в която девицата общувала само с възпитателките и прислугата си.  

През времето, когато е била затворена, Варвара изучавала външния свят от прозореца на кулата си и имала много време да размишлява за Бога. Тя чувствала, че този свят е създаден не от бездушните идоли, на които се покланяли езичниците от нейното обкръжение, а от жив и всемогъщ Бог. Светият Дух невидимо действал в душата на девойката и подготвял нейното сърце за възприемане на истината за Единия Бог, Творец на небето и земята.  

Когато пораснала Диоскор ѝ разрешил да излиза от кулата, за да си намери жених и да се омъжи. Тогава Бог устроил Варвара да се запознае с една християнка, чиито думи  попаднали на „добрата почва“ в душата на момичето, според притчата на Господ за сеяча и семето. Вервара от цялото си сърце приела думите на вярата и обикнала Господа. 

Когато бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, той изпаднал в ярост и наредил да я бичуват, апосле я завел при управителя на града Мартиан за да я съди и накаже. След множеството мъчения, на които била подложена, Варвара не се отрекла от вярата си в Господа и била осъдена на смърт чрез посичане с меч. По време на нейния подвиг Сам Господ и се явил за да укрепи духа на девойката с обещанието за вечните блага в Неговото царство.

Присъдата изпълнил собствения и баща. Преданието гласи, че Божието възмездие настигнало бащата на Варвара и управителя на града и те двамата били поразени от мълния още на следващия ден. 

Св. Варвара била погребана от християнина Валентин и гробницата и станала източник на много чудеса.

През 6 век мощите на Света Варвара били пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 г. почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.

Св. Варвара се почита като пазителка на вярващите от внезапна смърт. 

Молитвите и към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »