СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТЕОДОР ТЍРОН

Св. Теодор бил римски войник в императорския полк в град Амасия (в областта Понт, Мала Азия). Царете Максимиан и Максимин, в началото на IV век, заповядали да принуждават християните да принасят жертви на езическите божества.
Теодор отказал да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва. Дали му няколко дни за размисъл. Вместо това той подпалил езически храм, посветен на Кибела, за което бил отведен на съд пред градоначалника. Заявил, че е християнин и затова бил подложен на мъчения а след това хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, установявайки, че Теодор е все още жив, градоначалникът отново му предложил да извърши жертвоприношение и да спаси живота си. След отказа му е подложен на още по-жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. През нощта му се явява Господ Иисус Христос и го укрепява за предстоящото мъченичество с думите: „Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и питие! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен, с Мене на небесата.“
Св. Теодор бил осъден на смърт чрез изгаряне. Той се прекръстил и сам се качил на кладата да да предаде на Бога пречистата си душа.
Около петдесет години след смъртта на св. Теодор, император Юлиан Отстъпник царувал във Римската империя. Той мразел християните и се стараел да им вреди по всякакъв начин. Знаейки, че пред първата седмица от светата Четиридесетница те пазят строг пост, той за да ги подиграе, заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички храни на пазара. Но св. мъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да си варят пшеница с мед. Аз съм мъченикът Христов Теодор Тирон и съм пратен от Бога в помощ на християните“. След тия думи мъченикът станал невидим.
Архиепископът изпълнил заповяданото, а Църквата, за благодарност на св. Теодор, запазила досега обичая – в съботата на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светия великомъченик.

Молитвите му към Господа да имаме!

 

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »