СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТЕОДОР ТЍРОН

Св. Теодор бил римски войник в императорския полк в град Амасия (в областта Понт, Мала Азия). В началото на IV век римските императори-езичници Максимиан и Максимин заповядали да се принуждават християните да принасят жертви на езическите божества. 

Теодор отказал да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе идолска жертва. Дали му няколко дни за размисъл. Вместо това той подпалил езически храм, посветен на Кибела, за което бил отведен на съд пред градоначалника. Храбро заявил, че е християнин и затова бил подложен на мъчения, а след това хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, установявайки, че Теодор е все още жив, градоначалникът отново му предложил да извърши езическо жертвоприношение и така да спаси живота си. Мъченикът решително отказал, след което го подложил на още по-жестоки изтезания, но Теодор останал верен на християнската вяра. През нощта му се явил Господ Иисус Христос и го укрепил за предстоящото мъченичество с думите: „Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и питие! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен, с Мене на небесата.“ 

Св. Теодор бил осъден на смърт чрез изгаряне. Той се прекръстил и сам се качил на кладата да да предаде на Бога пречистата си душа.

Прозвището Тѝрон на гръцки означава „млад войник, новобранец“ и се използва за да отличава този светец от другите светци, които носят това име.

Освен на 17 февруари, паметта на св. Теодор Тѝрон се чества и в съботата на първата седмица на Великия пост. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »