СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИЙ ПОБЕДОНОСЕЦ

Св. Георгий е един от най-знаменитите светци на Христовата Църква, живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284–305 г.). Още юноша, Георгий постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун. Бил красив, умен и способен младеж и императорът го издигнал в йерархията, без да подозира, че е християнин. По време на жестокото гонение, което Диоклетиан повдигнал срещу християните, Георгий започнал да се подготвя за изповядването на вярата си в Господа. Той бил наследил от покойните си родители голямо богатство, затова наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите – раздадени на бедните.

Сърцето му горяло от любов към Бога и затова той не чакал да бъде изправен на съд.

Явил се в двореца в императорската столица Никомидия, в малоазийската област Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на тежки мъчения: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие отрова. Благодарение на силната си вяра в Христа Георгий понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ му Се явил и излекувал раните му. На новите мъчения измисляни от императора, Георгий смело отговарял: “По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.“

Мнозина, като видели твърдостта на св. Георгий, повярвали в Христа.

Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георгий прославил Бога и смело продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април вероятно в 303 година.

Мощите му били пренесени в град Лида (днес Лод) в Палестина, откъдето култът към него се разнесъл по цял свят.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР  Църквата чества неговата памет на 22 май. Свети княз Йоан-Владимир управлявал областта Дукля (днешна Черна Гора). По природа бил миролюбив, благочестив и

Прочетете повече »