СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. БОГОРОДИЦА – ДОСТОЙНО ЕСТ

На 11 юни Православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест“, посветен на чудотворната икона от българската кèлия на Света Гора, и песнопението „Достойно есть“, възхваляващо Божията Майка в светата Литургия.

„Достойно ест“ е християнски химн във възхвала на пресвета Богородица.

За първи път с подобна песен е възпята Божията майка през 431 г. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Песнопението е разширено през 982 г. като, според атонското предание, тази похвална песен била изпята от св. архангел Гавриил пред образа на Божията Майка, който се намирал в българската келия в местността Пение близо до столицата на Св. Гора – селището Карèя. Песента била записана на каменна плоча от архангела, който се явил на един благочестив монашески послушник. по времето на Константинополския патриарх Николай Хрисоверг. 

По-късно чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть” е била пренесена от едноименната кèлия в главния храм на Карея – Протàтон, където се почита и до днес.  

До X вeк песнопението „Достойно ест“ не влизалало в състава на Литургията, но по-късно, при император Василий Порфирородни, било установено Константинополската църква да пее този химн по време на литургията след освещаването на светите Дарове с думите:

„Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,

винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.

По-чтима от херувимите

и несравнено по-славна от серафимите,

нетленно родила Бог Слово,

същинска Богородица, Те величаем.“
КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »