СВ. БЛАГОВЕРЕН КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ЕДНОИМЕННАТА ПАТРИАРШЕСКА КАТЕДРАЛА

Св. Александър Невски е живял по времето, когато по-голямата част от руските земи били под татаро-монголско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородското княжество. По време на неговото управление шведски войски се отправили на поход срещу земите на Новгород. Княз Александър поел защитата на княжеството като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Сражението станало през 1240 г. на брега на река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен с прозвището „Невски“. Не по-малко важна била и победата му в битката на Чудското езеро (1241 г.) срещу германските нашественици – рицарите от Тевтонския орден.

Политиката му на изток срещу превъзхождащата сила на Монголската империя била мирна, благоразумна и далновидна. Св. Александър признавал върховенството на хана и бил признат от него за Велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Той управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.

В края на живота си св. Александър Невски приел монашество. Той предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. На гроба му в катедралата в град Владимир ставали множество чудеса. По време на цар Петър I мощите му били тържествено пренесени в новооснованата столица Санкт Петербург, където пребивават и досега в Александро-Невската лавра. 

На днешния ден главен храмов празник отбелязва и патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, построена в памет на хилядите воини, загинали за Освобождението на България. Св. Александър Невски е бил небесният покровител на цар Александър Втори Освободител, поради което с решение на Народното събрание главната катедрала в столицата на новоосвободена България е посветена на неговия патрон. Строителството на храма-паметник започва през 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е с тържествена церемония, състояла се от 12 до 14 септември 1924 г. През 1951 г. храмът е обявен за Патриаршеска катедрала. В храма се пази и частица от мощите на св. Александър Невски.  

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »