СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. АТАНАСИЙ ВЕЛИКИ

Днес празнуваме паметта на св. Атанасий Велики, патриарх Александрийски, един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата, с ключов принос за разобличаването на арианската ерес. 

Роден е към 296 г. в Александрия в християнско семейство. Изучава добре философията на Платон, стоиците, епикурейците и неоплатониците. Познава добре съчиненията на църковните отци от предходните епохи: св. Ириней Лионски, св. Климент Александрийски, спорния ерудит Ориген и пр. Става дякон  на александрийския епископ Александър и като такъв участва в Първия вселенски събор през 325 г. в Никея, където се отличава като „най-силен боец против арианите“.

Наричат го „баща на православното богословие“, защото аргументира богословски православното учение за Боговъплъщението, за св. Троица и пр. Противопоставяйки се на арианството, според което Христос е твар, Атанасий развива идеята, че Синът Божи е приел тленна форма, за да възвърне хората към безсмъртието, отнето в резултат на грехопадението. Отстоява не само на думи, но и с риск на живота си православното учение, че Бог Син е единосъщен (homoousios) с Бог Отец. 

Още на младини се запознава със св. Антоний Велики и от него се приучава на аскетически живот. Написва житието му, което става настолна книга за бъдещите монаси на Изток и на Запад. 

Заема Александрийската архиепископска катедра около 45 години, включително 5 изгнания. Развива удивителна пастирска дейност, благодарение на която в най-кризисната епоха на древната Църква православното учение устоява. 

По време на многобройните си изгнания св. Атанасий минава и през днешните български земи, включително през 343 г., когато участва в Сердикийския събор, който го оправдава срещу клеветническите обвинения на арианите. Вероятните места свързани с този събор са Ротондата „Св. Георгий“ и манастирът, чиито останки са открити над сегашния Южен парк в долната част на ул. „Козяк“ в кв. Лозенец на столицата. 

За големите му заслуги към Църквата св. Атанасий бива наричан „тринадесетият апостол“ и „стълб на Църквата“. Молитвите му към Господа да имаме!

Крайбрежието на Александрия с фара
Крайбрежието на Александрия с фара

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »