СВ. АПОСТОЛ ФИЛИП

Свети апостол Филип бил роден в Кесария Палестинска. Той имал четири дъщери, които пророчествали (Деян. 21:9). Впоследствие  бил избран от светите апостоли за дякон и след ръкополагането си  започнал с цялото си усърдие да служи на вярващите, като се грижел за бедните и вдовиците. След гонението срещу Иерусалимската църква, когато свети Стефан бил убит и апостолите се разпръснали да проповядват по света,  св.ап. Филип отишъл в Самария – презряна от евреите нечестива, езическа провинция, но която Господ Иисус често посещавал. 

Тук той проповядвал Христа и всички самарийски жители се вслушвали в проповедта му. Свети Филип потвърждавал проповедта си с много чудеса, изцелявал всякакви болести и прогонвал лукавите духове, които излизали от хората с вик. И тогава в града настъпила голяма радост, защото онези, които приемали проповедта на Филип и повярвали в истинския Месия, се изцелявали не само от телесните, но и от душевните си недъзи. 

По това време там имало и един много прочут магьосник,   Симон влъхва, който изумявал цяла Самария с вълшебствата си и всички го почитали. Виждайки големите знамения и чудеса, извършвани от ръцете на апостол Филип и слушайки благовестието за Царството Божие и за името на Иисуса Христа, Симон повярвал и се кръстил заедно с другите (Деян.8:5-13). Така Самария приела Словото Божие и вече 2000 години поддържа без прекъсване християнската вяра по Светите земи, тъй като самаряните не са били преселвани от римляните, както това направили с евреите, сред разорението на Йерусалим от император Тит, през 70 г.сл. Хр.  

Веднъж на апостол Филип се явил ангел Господен и му заповядал да тръгне на юг по пътя от Йерусалим за Газа. По пътя свети Филип срещнал един етиопец, евнух на етиопската царица Кандакия, който се завръщал в Газа, намираща се под негово управление, от Йерусалим, където бил на поклонение. Евнухът седял в колесницата си и четял пророчески книги. Апостолът го научил на вярата в  Господ Иисус Христос и като продължил пътя си заедно с него, го кръстил.

След кръщението на евнуха апостол Филип бил грабнат от ангел и пренесен в Азот, и проповядвал словото Божие във всички градове по пътя си, докато не стигнал в Кесария. Тук той имал собствен дом, в който известно време живял заедно с четирите си дъщери – пророчици. После отново се завърнал в Йерусалим. Светите апостоли го поставили за епископ и го изпратили да проповядва в Мала Азия, в град Тралия. Там апостол Филип обърнал мнозина към Христа и извършил велики чудеса. 

Завършил живота си в Иерапол, разпнат на кръст с главата надолу, а тълпата хвърляла камъни по него.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ