СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. АПОСТОЛ И ЕВЕНГЕЛИСТ МАРК

Св. евангелист Марк, чието еврейско име било Иоан, е един от седемдесетте апостоли на Христа и автор на най-старото от четирите Евангелия. То му било диктувано от св. ап. Петър, който го нарича свой (духовен) син. Майката на Иоан Марк, Мария, била сред най-ревностните последователки на Христа, Когото юношата Иоан Марк също познавал. По-късно той станал ученик, спътник и сътрудник на св. ап. Петър. Придружавал го при първото му апостолско пътешествие, а през 47–48 г. бил с него на остров Кипър. Бил с него в Рим, където вероятно е написал своето Евангелие.

Между 52-ра и 62-ра година св. Марк е проповядвал Християнството в Египет.

В Александрия основал църковна община и бил пръв неин епископ. Под неговото ръководство Александрийската църква скоро закрепнала и станала една от най-важните църкви през първите векове на Християнството. Александрия станала изходен пункт за благовестие в околните на Египет страни. Смутени от успеха на евангелската проповед, езичниците принудили Марк да напусне Александрия. Тогава той отишъл в Киренайка и Ливия, където също посял семената на словото Божие.

След 62-ра година евангелист Марк отново посетил Рим, където се видял със св. ап. Павел, който бил окован във вериги. След това се завърнал в Александрия за да продължи своята проповедническа дейност и за да подготви ръководители за вярващите. Той основал в Александрия богословско училище, което скоро станало известно в целия Изток.

СВ. АПОСТОЛ И ЕВЕНГЕЛИСТ МАРК

Близко до морския бряг евангелист Марк построил първия християнски храм.

Езичниците не могли да гледат спокойно, как числото на вярващите в Христа се увеличава всеки ден, и решили да убият апостола. Това свое решение те изпълнили на празника в чест на езическото божество Серапис, който тогава съвпадал с християнския Великден. Те заловили св. Марк и започнали да го измъчват. Той обаче твърдо понасял страданията, като не преставал да се моли и да благодари на Господ Иисус Христос, че го е удостоил да търпи страдания за Неговото Име. Св. Марк загинал мъченически за Христа на 25 април. Вероятната година на кончината му е 68-ма след Р. Хр. Тялото му погребали в построената от него църква. Над неговите свети мощи дълго време ставало избирането на александрийските патриарси. През 827 г. мощите на св. Марк тайно били пренесени във Венеция. Оттогава светецът се почита като покровител на този град и в негова чест бил издигнат великолепен катедрален храм.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »