СВ. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ 

Св. Андрей бил ученик на св. Йоан Кръстител, но когато видял Спасителя и чул пророчествата на св. Йоан за Него –  поискал да бъде с Христос. Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.  Когато Спасителят видял Андрей и брат му Симон (Петър) на брега на Галилейското море им казал: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“. От тогава те станали верни последователи на Спасителя, били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

След Възнесение Господне и слизане на св. Дух на Петдесетница, в изпълнение на заповедта на Господа учениците му да просветят всички народи, апостол Андрей се отправил да проповядва около Черно море и на север в Скития – към земите на днешна Русия.  

Известно е че той е обиколил градовете на Понт, проповядвал в Ефес и Никея, Ираклия, Халкидон и Трапезунд; посетил Армения и Грузия,  проникнал в планините на Осетия и Абхазия, проповядвал в Севастия (днешен Сухуми), обходил бреговете на Черно море и посетил Херсон Таврически (дн. Кримски полуостров).

Целият си живот апостолът посветил на проповед сред езичниците, която била съпроводена с много чудеса. Навсякъде изцерявал болни, прогонвал нечисти духове, убеждавал новообърнатите да бъдат милостиви към странниците и своите роби, и да имат любов към всички. С търпение понасял гоненията и навсякъде със своето слово, чудеса и примерен живот спечелвал нови последователи за Христа.

След това трудно пътешествие ап. Андрей посетил и гр. Византион (бъдещият Константинопол) и там ръкоположил за пръв епископ на града Стахий, един от 70-те Христови ученици. От Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби, руси и други. 

Обхождайки градовете на Гърция, вече в преклонни години, светият апостол дошъл накрая до гр. Патра, където трябвало да завърши неговият земен подвиг. Там той загинал като мъченик, разпънат на кръст.

При император Констанций (337-361 г.) мощите на св. Андрей Първозвани били пренесени в Цариград, но след превземането му от  кръстоносците те били пренесли в италианския град Амалта, където се намират и до днес.  А честната глава на св. Андрей Първозвани е предадена от Римокатолическата църква на Цариградската патриаршия като дар в 1964 год.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »